Veelgestelde vragen

We helpen u op weg met een uniek ontwerp voor vouwkarton

Wat is vouwkarton?

De toepassingsmogelijkheden van vouwkarton zijn onbeperkt. Vouwkarton is een zeer flexibel en stevig materiaal dat vooral wordt ingezet voor consumentenverpakkingen. Belangrijke eigenschappen van vouwkarton zijn:

  •  Duurzame productie: hernieuwbare bron (oud papier en hout) en een lage CO2-uitstoot.
  •  Flexibiliteit in toepassing en ontwerp = herkenbaarheid product
  •  Goede bescherming, hygiëne en houdbaarheid product (food en non-food)
  •  Beperkt volume en gewicht = efficiënte logistiek
  •  Goede stapelbaarheid = efficiency Retail
  •  Uitstekende mogelijkheden voor weergave marketing- en productinformatie
  •  Afval is voedsel voor nieuw karton = recycling

Vouwkarton bestaat gewoonlijk uit drie (top-, tussen- en achterlaag) of meer lagen cellulosevezels (afkomstig van oud papier en hout). Iedere laag heeft een eigen samenstelling. De lagen worden in de kartonmachine op elkaar geperst. De bovenzijde van het vouwkarton is meestal wit en voorzien van een coating (strijk laag). Hierdoor kan een mooi drukresultaat worden bereikt.

Wat is GC2?

Incada Exel is een gestreken vouwkarton met licht crème achterzijde (GC2). Aan de voorzijde is het karton dubbel gestreken, aan de achterzijde is het verlijmd. De hoge witheid en gladheid van het oppervlak en de perfecte inktaanname maakt dit karton ideaal als basismateriaal voor kwalitatief hoogstaande vouwkartonnen verpakkingen. Het karton heeft een vochtwerende behandeling (hard sized).

Unieke eigenschappen:
  •  Excellente gladheid en bedrukbaarheid
  •  Hoogstaande prestaties in druk en afwerking
  •  Hoge stijfheid
  •  Standaard Hard sized

Specificaties:
  •  Gewicht 280 g/m2
  •  Dikte 490 micron
  •  Stijfheid Taber 15 ° (mNm) MD 24.9 en CD 10.8

Wat betekent FSC?

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoudend en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Door FSC te gebruiken, draagt u direct bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en draagt u bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat u het bos op deze manier economische waarde geeft, zorgt u ervoor dat het behouden blijft.

Het FSC-keurmerk is beschermd en geregistreerd. Daarmee beoogt FSC o.a. de geloofwaardigheid van haar keurmerk te waarborgen. Het gebruik van het keurmerk stelt dan ook eisen aan de gebruiker. Het FSC-keurmerk omvat zowel het bekende FSC-logo, de naam Forest Stewardship Council en de afkorting FSC wanneer deze wordt gebruikt in relatie tot hout en houtproducten (waaronder papier).

Voor het gebruik van het FSC-keurmerk gelden regels. UniqueCarton draagt dan ook zorg voor de plaatsing van het FSC-keurmerk.

Kan vouwkarton worden gerecycled?

Ja! Vouwkarton is een uniek product. Naast een eindeloos hernieuwbare bron (hout) die CO2 opneemt, wordt het milieubewust geproduceerd. Oud papier vormt de basis voor nieuw papier en karton.

Wat is de ECMA-norm?

Voor massief karton en vouwkarton bestaat de ECMA-norm. Met vouwkarton zijn meer vormen te realiseren dan met golfkarton. De ECMA-norm beschrijft dan ook veel meer en creatievere uitvoeringen, denk bijvoorbeeld aan sixpack-verpakkingen. Omdat de FEFCO-norm beter hanteerbaar is en bij meer bedrijven bekend, bestellen veel bedrijven ook dozen van massief karton of vouwkarton volgens deze norm als die daarin beschreven staan.

Wat is de Fefco-norm?

Voor golf-kartonnen dozen bestaat de FEFCO-standaard. Deze standaard omschrijft uitvoeringen van dozen. Denk hierbij aan de vorm van de boven en onder kleppen: zijn ze aanwezig, sluiten ze aan of vallen ze over elkaar heen, of zijn ze zodanig van vorm dat ze zelfsluitend zijn? Ook uitsparingen in de zijkant van de doos, die dienen als handgrepen, kunnen onderdeel zijn van de omschrijving. De bekendste uitvoering is de FEFCO 0201, die in de volksmond Amerikaanse vouwdoos wordt genoemd.

Is de verpakking voedselveilig?

Voedselveilige verpakkingen zijn van groot belang in de voedingsmiddelenbranche. Het is belangrijk dat de verpakking voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan verpakkingen die direct in aanraking komen met voedsel. Vouwkarton is een ideaal materiaal voor voedselveilige verpakkingen én heeft een optimaal duurzaam karakter. Wanneer u kiest voor een voedselveilige verpakking, dan wordt de verpakkingen geproduceerd volgens de eisen ten aanzien van voedselveiligheidsgaranties (internationale BRCGS Packaging Materials norm).

Houd er rekening mee dat het materiaal niet voorzien is van een hittebestendige en vet- en vochtwerend barrière en daarom niet geschikt is voor direct contact met vette en vochtige levensmiddelen.

Ondanks het gebruik van voedselveilige inkten, zijn de inkten niet geschikt voor direct contact met levensmiddelen. De eisen ten aanzien van voedselveiligheidsgaranties komen te vervallen op het moment dat hier sprake van is.

Waarom heb ik een stansmestekening/werktekening nodig?

Na het drukken worden de vouwdoosjes gestanst met behulp van een stansvorm. Met een stansvorm kan het drukwerk nauwkeurig in een speciale vorm worden gesneden. Ook kan er gerild, geritst of geperforeerd worden. Rillijnen drukken het karton in een rilstrip en creëren zo een ril, waarlangs het karton later zal vouwen. Als alternatief voor deze ril kan het karton ook 'geritst' worden waarbij een mes half in het karton snijdt zodat er een scherpere vouw ontstaat. Ook wordt er wel geperforeerd; hierbij wordt er een onderbroken lijn afwisselend niet en geheel doorgesneden. Op deze manieren worden er 'zwakke lijnen' in het karton gemaakt zodat het karton vanzelf op die plaats zal vouwen als het gebogen wordt.

Een stansmestekening/werktekening dient als basis voor de vervaardiging van het stansmes en vormt daarmee ook de basis voor de opmaak van het drukbestand.

Wat zijn CMYK- en PMS-kleuren?

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en geel (yellow). Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat hoogstens donkerbruin, daarom is de kleur zwart (key) toegevoegd. CMYK kleuren hebben een basis die bestaan uit alle kleuren van het kleurenspectrum. De kleuren worden opgelegd en nemen als het ware het reflecterende licht weg.

Er zijn ruim 1.100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Hierdoor zijn Pantone kleuren uitermate geschikt voor onder andere Brands. Pantone kleuren (PMS kleuren) kunnen deels goed nagemaakt worden met CMYK. Pantone kleuren worden verkregen door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Door bepaalde hoeveelheden van een pigment te mengen met een bepaalde hoeveelheid van een andere pigment ontstaat er één kleur van alle Pantone kleuren.

Hoeveel kleuren kunnen er gedrukt worden?

Wij drukken maximaal 6 kleuren plus lak. In basis drukken wij CMYK aangevuld met maximaal twee PMS kleuren.

Kan de binnenzijde van de verpakking bedrukt worden?

Ja. Het is mogelijk om de binnenzijde van de verpakking in zwart te bedrukken.

Kan ik een kleurproef ontvangen?

Ja, een kleurproef geeft een goede weergave van drukwerk. Wij leveren de proeven op basis van de persprofielen en met kartonsimulatie in full colour. In de kleurproef worden PMS kleuren omgezet naar full colour. Bij het drukken van PMS kleuren houden wij de Pantone kleurenwaaier aan als referentie voor de door u gekozen kleurcode.

Wat is dispersielak?

Dispersielak is een compleet dekkende laklaag die de inkt afsluit. Het geeft een mooie afwerking aan het drukwerk. Bovendien zorgt de lak voor een snelle verwerking van drukwerk na het drukken (bijv. stansen en vouwplakken). De lak is verkrijgbaar in de varianten mat en glans.

Wat is UV-lak?

UV-lak is een speciale lak ter veredeling van drukwerk. Deze lak wordt op drukwerk aangebracht indien een hoogglanzend effect dient te worden bereikt. De lak kan worden “gespot”, dat wil zeggen plaatselijk aanbrengen. Hierdoor kan een bepaald deel van het drukwerk extra opvallend worden gemaakt. Afhankelijk van de oplage kan er gekozen worden voor het digitaal met UV-lak veredelen van de verpakking.

Wat is foliedruk?

Foliedruk kan aangebracht worden ter verfraaiing en verhoging van de attentiewaarde van uw verpakking. Een dunne zilver- of goudfolie wordt digitaal op het papier aangebracht. Afhankelijk van de oplage kan er gekozen worden voor het aanbrengen van folie met behulp van een stempel, warmte en hoge druk.

Wat is koudfolie?

Koudfolie is een gemetalliseerde folie die door middel van lijminkt op specifieke delen van papier of karton wordt aangebracht. Op deze manier krijg je plano drukvellen met metallic folie op de plaatsen zoals ze in het ontwerp bepaald zijn. Vervolgens gaat er CMYK of PMS-inkt overheen om vervolgens dispersielak als bescherming over het drukvel aan te brengen. De plaatsen waar de folie bedrukt wordt krijgen zo een blinkend metallic effect in alle mogelijke kleuren en met alle mogelijke beelden erop.

Bij UniqueCarton is koudfolie alleen in zilver verkrijgbaar, aangezien alle tinten bereikt kunnen worden door het bedrukken van de zilverfolie. Koudfolie wordt ook wel aangeduid met de Engelstalige term Cold Foil. Deze techniek is uitermate geschikt om opvallende vouwkartonnage verpakkingen te vervaardigen.

Wat is vensteren?

Vensteren is het aanbrengen van een doorzichtig plastic folie (50 micron polyplex) aan de binnenzijde van de verpakking. Met een venster wordt de uitstraling van een verpakking verbeterd en vergroot u de zichtbaarheid van het product zonder de verpakking te openen. Vensteren gebeurt op één paneel van de vouwkartonnen verpakking, waarbij de ruimte tussen het venster en de rillijn minimaal 14 mm moet zijn.

Wat is een klepsluiting?

Een veelgebruikte sluiting bij vouwdoosjes voor bijvoorbeeld cosmetica en gezondheidsproducten. De insteekflap haakt zich vast achter de stofkleppen, waardoor de klep zich vergrendeld.

Wat is een duwbodem | zweedse bodem | 1-2-3 bodem?

Bij een duwbodem, ook wel een Zweedse bodem genoemd, haken de afzonderlijke bodemkleppen in elkaar en draagt de inhoud bij aan de stevigheid van de bodem.

Wat is een autolock-bodem?

Voor gemak en verwerkingssnelheid kiest u voor een autolock-bodem. De bodem wordt automatisch uitgevouwen en vergrendeld. De kleppen zijn verlijmd en gevouwen. Bij het uitvouwen (opzetten) van de doos worden de bodemkleppen in elkaar geklemd, waardoor een zelfdragende constructie ontstaat.

Wat is een seal-end sluiting?

Doosjes worden met behulp van tape of hotmelt gesloten en zijn geschikt voor manueel en automatisch afvullen.

Wat is de levertijd?

Onze standaard levertijd is 20 werkdagen na akkoord van de digitale proef. Tegen meerkosten kunnen wij binnen 15 werkdagen leveren.

Kunt u een model opsturen ?

Wij adviseren u voorafgaand aan de bestelling een model van uw verpakking te bestellen, zodat u uw verpakking kan controleren op de juiste maat voor uw product en de eventuele omverpakking. De kosten voor twee onbedrukte snijplotmodellen zijn 24 euro of bedrukt (digitaal) 88 euro (zolang de proefdoos als pakketpost kan worden verzonden).

Betaling vooraf of achteraf?

Betalingen geschieden altijd vooraf. Vertragingen door late betaling kan UniqueCarton niet worden aangerekend.

Zijn er bezorgkosten?

Binnen Nederland berekenen wij in principe geen bezorgkosten, met uitzondering van de Waddeneilanden en Zeeuws-Vlaanderen (i.v.m. tol en veerdiensten) en voor leveringen buiten Nederland.

Wanneer en waar upload ik mijn bestand?

U kunt uw bestand uploaden voordat u het product toevoegt aan de winkelwagen of nadat u de order heeft geplaatst. Heeft u de order geplaatst, dan kunt u de bestelling inzien door in te loggen in uw account en alsnog het bestand uploaden.

Wilt u meerdere variaties aanleveren? Doe dit door alle opmaak als één bestand aan te leveren. Dus geen losse bestanden!

Indien de bestandsgrootte meer is dan 25Mb dan graag uw bestanden aanbieden via WeTransfer sturen naar info@uniquecarton.nl onder vermelding van het ordernummer.

Hoe plaats ik een bestelling?

Wilt u een bestelling bij ons plaatsen? Volg dan deze drie eenvoudige stappen:
1. Kies uw product/vouwdoosje, stel deze samen, upload uw bestand en voeg het toe aan de winkelwagen
2. Kies het afleveradres en de betaalwijze
3. Hebt u uw bestelling geplaatst? U kunt uw bestand nadien ook aanleveren via ‘Mijn account’.

Zodra u uw bestelling heeft geplaatst, ontvangt u een e-mail met de orderbevestiging.

Wat is de status van mijn bestelling?

Om de status van uw bestelling te zien, logt u in op de website en gaat u naar ‘Mijn account’. Wanneer u op de betreffende bestelling klikt ziet u wat de status is. U ontvangt ook een e-mail, zodra de status van een order wijzigt.

Waar vind ik mijn factuur?

De factuur kunt u downloaden in ‘Mijn account’ onder bestellingen.

Kan ik een bestelling annuleren?

Wilt u de met UniqueCarton gesloten overeenkomst annuleren, dan dient u UniqueCarton een schriftelijk bericht van annulering te sturen. De annulering heeft pas effect, nadat het annuleringsbericht door UniqueCarton schriftelijk is bevestigd. U kunt niet meer annuleren nadat UniqueCarton aan de opdrachtgever de statusvermelding “in productie” heeft gestuurd.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonsgegevens?

UniqueCarton respecteert de privacy van alle gebruikers van de site en zorgt dat al uw persoonsgegevens vertrouwelijk worden behandeld. Wanneer u onze site bezoekt, worden gegevens alleen verzameld om u een optimale dienstverlening te bieden. Het doel van het verzamelen van de gegevens is: het verwerken van uw bestelling, de betaling en de bezorging daarvan, en het bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid van UniqueCarton

De persoonsgegevens worden alleen voor bovengestelde doelen verwerkt. De site kan advertenties van derden of koppelingen naar andere sites bevatten. Op het privacy-beleid van deze derden of hun sites heeft UniqueCarton geen invloed en is daarvoor niet verantwoordelijk.

Bestandscontrole?

Ale bestanden die wij ontvangen worden gratis gecontroleerd op pasvorm, afloop en kleurmodus. Wilt u uw bestand uitvoerig laten controleren kies dan voor de professionele bestandscontrole. Uw bestand wordt dan op meerdere punten gecontroleerd en indien er afwijkingen worden geconstateerd nemen wij contact met op. Bekijk onze aanleverspecificaties voor het juist aanleveren van bestanden.

Basis bestandscontrole:

  • Opmaak passend binnen de gevraagde stansvorm
  • Afloop (rondom 3 mm)
  • De kleuren correct in de CMYK-kleurmodus zijn opgemaakt.
    Indien de kleuren zijn opgemaakt in RGB of speciale kleuren (als geen PMS kleuren besteld zijn) worden deze automatisch, en zonder u hier vooraf over te informeren, omgezet naar CMYK. Let op! Bij het omzetten van RGB/speciale kleuren naar CMYK kunnen kleurafwijkingen ontstaan.


Professionele bestandscontrole:
  • Opmaak passend binnen de gevraagde stansvorm
  • Afloop (rondom 3 mm)
  • De kleuren correct in de CMYK-kleurmodus zijn opgemaakt.
    Indien de kleuren zijn opgemaakt in RGB of speciale kleuren (als geen PMS kleuren besteld zijn) wordt u geïnformeerd en kunnen wij op verzoek de RGB/speciale kleuren omzetten naar CMYK. Let op! Bij het omzetten van RGB/speciale kleuren naar CMYK kunnen kleurafwijkingen ontstaan.
  • Resolutie/dpi
  • Teksten en graphics
    Bestand wordt gecontroleerd op minimale lettergrootte en lijndikte en minimale ruimte tussen stans- en/of rillijn.
  • Inktbezetting
  • Beeld ten opzichte van vouwwijze/constructie


Let op! Een professionele bestandscontrole is geen verzekering. U blijft zelf verantwoordelijk voor de aanlevering van juiste drukbestanden.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, u krijgt op werkdagen altijd binnen 24 uur antwoord.

Aanleverspecificaties

Een perfect ontwerp dankzij onze duidelijke aanleverspecificaties

Verzeker uzelf van een mooie kartonnen verpakking

Om goed drukwerk te garanderen, hebben we een bestand nodig dat correct gedrukt kan worden. Wanneer u bij ons een bestand aanlevert, vindt er altijd een globale controle plaats. Hierbij wordt gekeken of het bestand gereed is voor productie. Denk hierbij aan vlakken die weggesneden kunnen worden of niet gecentreerde afbeeldingen. Voldoet uw bestand in beide situaties niet aan de aanleverspecificaties, dan ontvangt u van ons een e-mail.

De aanleverspecificaties waaraan een drukwerkbestand moet voldoen staan hieronder.

Let op: u bent ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor het aangeleverde drukwerkbestand. Eenmaal akkoord gegeven, wordt het desbetreffende drukwerkbestand tijdens de productie gebruikt.

Teksten en graphics

De minimale ruimte tussen de tekst/graphics en de stans- en/of rillijn is 2 mm.

De minimale lettergrootte is 6 pt en de minimale lijndikte is 0,10 mm (positief) en 0,15 mm (negatief).

De minimale lijndikte bij foliedruk is 0,20 mm (positief) en 0,30 mm (negatief).

Barcodes

Barcodes moeten altijd worden opgemaakt op basis van de standaard maat (100%). Links en rechts van de barcode zit een stuk wit. Dat moet absoluut intact blijven. Als er geen stukje wit voor en achter de barcode aanwezig is dan herkent de barcodelezer de barcode niet.

U kunt het beste een zwarte barcode op een witte achtergrond gebruiken. Andere kleuren zijn wel toegestaan, maar houdt u hierbij rekening met het volgende:

  • De achtergrond moet licht van kleur zijn
  • De balken moeten donker van kleur zijn
  • De scanners 'kijken' met rood licht en 'zien' rood dus als wit. Rode balken op een witte achtergrond zal dus niet gaan, maar zwarte balken op een rode achtergrond weer wel; Gebruik geen kleuren die met een raster gedrukt worden. De balken mogen geen raster bevatten.



De barcode moet worden gecontroleerd op leesbaarheid. UniqueCarton is niet aansprakelijk voor eventuele claims als gevolg van een onleesbare barcode.

Resolutie - 300 DPI

Is er sprake van beeldgebruik? Let op dat alleen beelden met een resolutie van 300 DPI of hoger geschikt zijn om te drukken. Een lagere resolutie geeft onscherpe afbeeldingen en gaat ten koste van de kwaliteit.

Kleuren – CMYK en Pantone

Om het gewenste eindresultaat te leveren, moet het bestand alleen de noodzakelijke kleuren bevatten. Kleuren die niet worden gebruikt of automatisch worden toegevoegd, dienen te worden verwijderd. Te gebruiken kleursystemen zijn: CMYK en Pantone op basis van ISO 12647.

Proces kleuren (CYMK) en full-tone kleuren moeten als zodanig worden gecreëerd. RGB-kleuren zijn niet toegestaan.

Kleuren voor stansen, spot-lakken en foliedruk moeten worden gecreëerd als afzonderlijke full-tone kleuren die niet worden gebruikt in het drukwerk.

Voor de juiste overeenstemming slaat u het drukwerkbestand op in het kleurprofiel ISO Coated V2 300% (ECI).

Stansvorm

Met een stansvorm kunt u uw drukwerk nauwkeurig in een speciale vorm laten snijden. Maak een ontwerp van uw drukwerk op u eigen manier. Let op dat u met de opmaak binnen de gewenste stansvorm blijft. Vergeet niet om uw ontwerp te voorzien van 3 mm afloop rondom.

Houd u aan de kleurcodes om aan te geven welke lijnen in uw stansvorm voor wat dienen: CUTTER, CREASE, PERFORATION en SCORE.

De kleurcodes zijn:

  • CUTTER (stanslijn) = rood
  • CREASE (rillijn) = paars
  • PERFORATION (perforatielijn) = zwart
  • SCORE (rits-lijn) = grijs



Gebruik geen andere kleuren of elementen in dit document.

Voeg 3 mm afloop toe

De juiste afmeting is belangrijk; elk drukwerkbestand moet een afloop van 3 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte (aangegeven op de door ons aangeleverde werktekening in de kleur groen) ligt buiten het (afgewerkte) productformaat en zorgt voor meer speling tijdens het stansproces.

Drukwerkbestanden dienen te worden aangeleverd met de juiste afmetingen. Elk aangeleverd bestand moet een afloop van 3 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte ligt buiten het eindformaat van het product en zorgt voor meer speling tijdens het stansproces.

Plakranden dienen vrij gehouden te worden van beeld. Wij vragen u dan ook het beeld niet buiten, maar wel tot aan de groene lijn te laten doorlopen.

Inktbezetting maximaal 300%

Drukwerk wordt opgebouwd met de inktkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Wij raden u aan een kleurdekking te gebruiken van maximaal 300% in totaal. Een hoger percentage levert ongewenste vlekvorming op.

Wanneer en waar upload ik mijn bestand?

U kunt uw bestand uploaden voordat u het product toevoegt aan de winkelwagen of nadat u de order heeft geplaatst. Heeft u de order geplaatst, dan kunt u de bestelling inzien door in te loggen in uw account en alsnog het bestand uploaden.

Wilt u meerdere variaties aanleveren? Doe dit door alle opmaak als één bestand aan te leveren. Dus geen losse bestanden!

Indien de bestandsgrootte meer is dan 25Mb dan graag uw bestanden aanbieden via WeTransfer sturen naar info@uniquecarton.nl onder vermelding van het ordernummer.

Juiste bestandstype

Bij het aanleveren van drukwerkbestanden zijn niet alleen de aanleverspecificaties belangrijk voor ons; wij hebben ook het ontwerp in het juiste bestandstype nodig. Onderstaande bestandstypen worden ondersteund door UniqueCarton: .ai en PDF.
Met andere woorden, UniqueCarton accepteert bij voorkeur drukklare bestanden die zijn opgeslagen van de volgende design software programma's: Adobe Photoshop CS, Adobe Illustrator CS, Adobe InDesign CS

🍪 Cookie instellingen
UniqueCarton maakt gebruik van cookies om uw bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Gaat u akkoord met deze cookies?